001: Zasebne misli

»Mislim, da nismo več v Kansasu,« presenečena Dorothy šepne svojemu psičku Toto v klasiki »Čarovnik iz Oza«, ko jo tornado prestavi v deželo čarovnic. Podoben šok so svetovni uporabniki spleta doživeli pred dvemi leti, ko je Edward Snowden v sodelovanju z britanskim časopisom Guardian objavil prve dokumente, ki so razkrivali, da se paranoiki niso motili preveč.

Svetovne vlade na čelu z ameriško dejansko spremljajo naše komunikacije, se dejansko vtikajo v našo elektronsko pošto in dejansko posegajo v naša zasebna življenja.

Doba neprestano povezanega in priklopljenega uporabnika se je končala z enim klikom. Nastopila je doba posameznika, ki se vedno bolj zaveda teže zasebne misli in ki hkrati razume, da so odpovedale vse varovalke, s katerimi naj bi bili zavarovani pred državnimi varnostnimi službami, najetimi plačanci in tretjimi osebami, ki bi se rade okoristile z našimi osebnimi in drugimi podatki.

Eden največjih izzivov pri razmišljanju o zasebni, anonimni in varni uporabi spletnih tehnologij je zagotovo sprememba razmišljanja o spletnem okolju. Namesto varnega, zabavnega in enostavnega spletnega okolja, kjer so nam vse storitve dostopne z miškinim klikom in kjer se vsi trudijo, da bi nam bilo čim bolj prijetno, je treba splet razumeti kot bojišče, na kateremu se neprestano odvijajo bitke med vašimi podatki in vladnimi službami, plačanci in tretjimi osebami, ki v njih vidijo politični ali finančni kapital.

Enkrat tedensko boste lahko na tem mestu spremljali praktične nasvete, s katerimi boste zavarovali svoje digitalne komunikacijske poti (elektronska pošta, klepetalnice, pametni telefon, družabna omrežja (Facebook, Twitter), storitve v oblaku (Dropbox, Google Drive), računalnik), pridobili nova znanja o delovanju tehnologij in ideje, kako spremeniti način razmišljanja o delovanju spletnih tehnologij.

Kolumna prvič objavljena na Dnevnik.si

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.