004: Videl sem tvoje gole fotografije.

Danes se bova zazrla v digitalno nebo in pogledala v oblak. Oblačne storitve (t. i. cloud computing) je v nekaj letih dosegel veliko priljubljenost na trgu, pa ne samo zaradi pregovorne cene kavice na dan. Tudi uporabniki so si oddahnili, da je stroj »mislil« namesto njih in da so se datoteke, kontakti, elektronska sporočila in vsi ostali podatki »magično« prenašali med različnimi napravami (telefon, računalnik, tablica) ne da bi moral uporabnik dvigniti en prst.

Začnimo na začetku. Kaj je oblak? Čeprav po raziskavi več kot polovica vprašanih Američanov meni, da ima oblačno računalništvo dejansko vezo s stratusi in cumulusi (to sta dva tipa oblik dejanskih oblakov na nebu) je oblačno računalništvo veliko bolj dolgočasno in preprosto.

Gre za strežnike z velikimi trdimi diski, ki jih namesto vas upravljajo podjetja na različnih koncih sveta. Ti svoje datoteke naložiš na njihove strežnike, kjer se lahko nato izmenjajo med vašimi različnimi napravami. Hkrati jih v nekaterih primerih lahko ogledujejo tudi lastniki teh strežnikov, obveščevalno-varnostne službe in drugi.

Aja… Nisi vedel tega?

V oblakih nisi vedno sam

No, med posameznimi ponudniki oblačnih storitev obstajajo velike razlike. Google drive, dropbox in veliko drugih oblačnih storitev je po Snowdnu (tole frazo bomo veliko uporabljali) doživelo hladen tuš, ko je javnost ugotovila, da v oblaku niso bili sami. In zdaj pomisliva … kaj vse imaš naloženo v oblaku? Ugibajva skupaj. Za začetek imaš skoraj zagotovo naložene vse telefonske številke svojega telefona.

Pri tem je čisto vseeno, katero platformo uporabljaš, a če si tega nisi specifično izklopil (o pametnih telefonih več naslednji teden), potem so na nekem strežniku v tuji državi telefonske številke tvoje družine,ljubice in ostalih kontaktov. Hkrati ste si verjetno v času oblačne manije uredili brezplačen račun za gostovanje datotek, tako da imate zdaj na nekem strežniku nekje na svetu naložene svoje datoteke, seminarske naloge, izdane račune in drugo.

Poznam podjetja, ki so zaradi praktičnosti in enostavnosti v oblak naložila vse svoje pogodbe, strategije in druge dokumente, za katere ni ravno priporočljivo, da jih lahko vidi kdorkoli. Poznam posameznike, ki svoje gole fotografije v oblak nalagajo zato, da ne izgubljajo časa z iskanjem cdjev oziroma drugih lokalnih nosilcev podatkov.

In po vsem tem vam sedaj lahko brskajo varnostne službe, zaposleni v teh podjetjih in bogsigavedi kdo še vse.

Uporabljajte varne oblake

Tako kot vedno obstajajo razlike med ponudniki storitev, ki so osnovani na njihovemu poslovnemu modelu. Za začetek – brezplačno ni nujno najboljše. V večini primerov je zelo slabo. Če nič ne plačujete za izdelek, potem ste izdelek vi. To v praksi pomeni, da se čimprej odstranite iz oblakov podjetij Google (Google Drive), Microsoft (OneDrive) oziroma Apple (iCloud), saj jim je za vašo zasebnost relativno malo mar.

Namesto tega razmislite o selitvi v Spideroak ali Wualo. Če boste še vedno gledali na denarnico in iskali brezplačno rešitev, potem vam ostane Spideroak, ki poslovni model gradi tudi na vaši zasebnosti. Tako vam ne bodo brskali po datotekah, hkrati boste datoteke zavarovali tudi med prenosom na strežnik (se spomnite slike iz prejšnjega dela) in imeli eno skrb manj. Če vam je seveda za zasebnost mar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.