007: Našli smo ga! On ve vse o vas!

7910370882_e2d8bfd3b4_o

Danes se bomo preselili v družabna omrežja. Ena od stalnic spletnega komuniciranja je zagotovo Facebook, Twitter oziroma drugo družabno omrežje, v katerem se družimo s prijatelji in znanci, objavljamo utrinke svojega življenja in skrbimo za to, da so naši prijatelji na tekočem s stvarmi, ki se nam dogajajo v življenju.

A kot vedno tudi na družabnem spletu nismo sami oziroma so družabna omrežja eden glavnih virov informacij za varnostne službe po celem svetu, tako v ZDA kot tudi v Veliki Britaniji inFranciji. Hkrati so podatki o naši lokaciji, povezavah s prijatelji in preferencah zelo zanimivi tudi za oglaševalske agencije, ki nam tako lažje prodajo svoje produkte.

Če se je od družabnega spleta težko popolnoma odtrgati, ga začnimo uporabljati premišljeno in v omejenih količinah. Svarila o objavljanju potencialno škodljivih podatkov vam zagotovo že gledajo iz ušes, tokrat se bomo sprehodili po nastavitvah zasebnosti najbolj priljubljenih omrežij.

Facebook svoje nastavitve redno posodablja in spreminja, zato bodite pozorni. Trenutno se osredotočite na dva menija v sklopu Settings oziroma Nastavitve. Za začetek poglejte sklop Security, v katerem lahko vklopite dodatne varovalke za dostop do svojega računa. Tako lahko ob vsaki prijavi v svoj račun dobite obvestilo na izbrani elektronski naslov oziroma mobilno telefonsko številko. Dodatno lahko račun zavarujete še z enkratno kodo, ki jo boste vpisali vsakič, ko se boste v svoj Facebook račun prijavljali z novega računalnika in tako preprečili, da bi vam lahko kdo v račun vdrl z vašim geslom.

Poleg Varnosti pa je pomemben tudi sklop Zasebnost. V njem lahko omejite dostop do svojega profila oziroma poskrbite za to, da se po vaših slikah z morja ne bodo pasle nezaželene oči. Tako lahko vaše objave zaklenete in jih prikazujete samo prijateljem, omejite dostop do vaših starih objav ter prednastavitve občinstvo, ki bo videlo vaše objave v prihodnosti (moramo res posebej poudariti, da si zadevo nastavite samo na prijatelje in ne na splošno javnost?)

Pa še za konec – bolj kot boste premišljeno objavljali vsebine, manjša verjetnost je, da vas bodo te vsebine kdaj ugriznile nazaj. Če parafraziram: »Vse, kar objavite, je lahko in bo uporabljeno proti vam.«

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.