006: V svojem žepu imate vohuna!

794126-smartphonesi_-1416427376

No, lahko ga imate tudi v torbici. A on je vedno z vami. Zjutraj ve, kdaj se zbudite. Zvečer ve, kdaj greste spat. Čez dan ve, s kom se pogovarjate, kam greste, kaj berete, kaj poslušate. Pred njim nimate skrivnosti, pozna vse vaše zmenke, obljube in laži.

To je vaš pametni telefon.

Na njem se nahaja modul za GPS, s pomočjo katerega lahko kdorkoli spremlja vašo geolokacijo. Z njim lahko vzpostavite povezavo s spletom in podatke posredujete na strežnike v tujih državah (o tem smo že govorili). In kar je najlepše – vse delo opravite vi sami. Vi oglaševalcem sporočate, kaj vam je všeč. Vi tujim podjetjem javljate, kaj vas zanima. Vi obveščevalnim službam komunicirate svojo lokacijo in vsebino glasovnih klicev in tekstovnih pogovorov.
Pametni telefon ve o vas vse.

Kako torej zavarovati mobilne komunikacije oziroma poskrbeti, da vaš pametni telefon ne bo po nepotrebnem puščal podatkov v eter? Z eno frazo – end to end encryption.

SMS kratka sporočila

Najprej si poglejmo kratka SMS sporočila. Popolnoma nezaščitena oblika komunikacije, ki jo je relativno lahko nadzirati. Za vse obstaja aplikacija.

Težava je namreč v tem, da se v času razvoja kratkih SMS sporočil avtorji protokola niti v sanjah niso predstavljali, da bi 140 znakov dolga sporočila uporabljali za dogovarjanje, pogovarjanje in ogovarjanje. Kratka SMS sporočila so bila namreč najprej namenjena javljanju tehničnih podatkov omrežja.

Danes so kratka SMS sporočila večmilijonski posel, hkrati pa zelo hvaležen vir informacij za varnostno-obveščevalne službe.

Zaščitimo jih tako, da namesto klasičnega pošiljanja SMS sporočil na svoj telefon naložimo aplikacijo TextSecure (Android) oziroma Signal (iOS). Ta nam bo omogočala varno in anonimno pošiljanje SMS sporočil, a pozor! Če hočemo, da so sporočila zares enkriptirana, si bodo morali enako aplikacijo naložiti tudi prejemniki, pošiljanje pa bo potekalo prek podatkovne povezave (gprs ali/in wifi).

Glasovni klici

Podobno je z glasovnimi klici. Zastareli in nezaščiteni protokoli omogočajo prisluškovanje, ki se mu lahko izognete z namestitvijo aplikacije Red Phone (Android) oziroma Signal (iOS). Podobno kot zgoraj opisani aplikaciji za pošiljanje kratkih SMS sporočil tudi zaščita glasovnih klicev poteka prek podatkovnega omrežja in vam omogoča varne klice med uporabniki iste aplikacije.

Ob vzpostavitvi klica bosta oba udeleženca v klicu potrdila identiteto z varnostnim geslom in tako komunicirala prek varne povezave. Slaba stran varnega klica je uporaba podatkovne povezave, ki na določenih mestih ni dostopna in prepričevanje prijateljev, da naj si tudi oni naložijo isto aplikacijo.

Povezave do aplikacij

Red Phone – Android
Signal – iOS
TextSecure – Android

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.