009: Dva koraka do večje zaščite

Čeprav se je prejšnji teden zgodila afera pirangate, smo o varovanju komunikacij prek mobilnih telefonov že pisali na začetku tega meseca. Da ne boste rekli, da niste vedeli. In da vam ne bo zdelo, da se o zadevah pogovarjamo samo na teoretičnem nivoju.

Poglejmo si torej dodatno plast ščitenja dostopa do vaših uporabniških računov, s katero lahko na zelo enostaven način pomembno izboljšamo varnost. Uradno se zadevi reče »two step verification« (dvokoračna potrditev) in jo pozna večina popularnih storitev od elektronske pošte do družabnih omrežij in dostopa do oblačnih shramb.

V principu gre pri dvokoračni potrditvi za dodatno geslo za enkratno rabo, ki ga ob prijavi zgenerirate na svojem pametnem telefonu oziroma dobite prek SMS sporočila. Tako nepridipravom onemogočite dostop do svojega računa tudi v primeru, če slučajno dobijo vaše glavno geslo, saj se dodatna gesla generirajo naključno oziroma so različna ob vsaki prijavi.

Če niste prepričani, ali storitev podpira dvokoračno potrditev, lahko preverite na spletnem mestu Two Factor Auth oziroma v svoj priljubljen iskalnik vpisali ime storitve in mu dodali ključe besede »two step verification«. Ko boste prišli do konca postopka za vklop, boste imeli na izbiro generiranje kod, ki vam jih bo storitev pošiljala na mobilni telefon oziroma pošiljanje kod prek brezplačnih SMS sporočil.

Dodatno si lahko nabor gesel za enkratno rabo natisnete na papir in jih na varnem mestu shranite za primere, ko do svojega pametnega telefona ne boste mogli dostopati.

Z vklopom te storitve boste svojemu geslu dodali še eno plast varnosti, ki je zaenkrat najboljša in ponuja idealen kompromis med varovanjem in odlično uporabniško izkušnjo. Samo da imate zraven svoj pametni telefon.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.