011: Se strinjate s pogoji uporabe?

2830319467_634c5c8316_z

Predvidevam, da imaš pameten telefon in da je na njem v povprečju petindvajset mobilnih aplikacij. Saj razumem – Facebook zahteva pozornost tudi na stranišču, rekord v tetrisu se ne bo postavil sam in kaj če me ravno na poti do avtomobila soseda vpraša, katero ozvezdje nam je tistihle pet zvezd, od katerih je ena malo bolj postrani?

Odgovore in potrebe zadovoljujemo z mobilnimi aplikacijami, pri tem pa le redko pomislimo na dovoljenja in pravice teh aplikacij, ki jim jih podelimo ob naložitvi na svoj telefon. Da tako ali tako nihče ne bere pogojev uporabe je jasno že dolgo časa, hkrati pa se aplikacije vedno bolj svobodno sprehajajo po naših napravah in si jemljejo vedno večje pravice.

O katerih pravicah govorimo?

Poglejmo si nekaj pravic, ki jih omogočate in ki upraviteljem aplikacij o vas povejo zelo veliko.

Pravica: Javljanje geografske lokacije na podlagi točke dostopa do spleta (Network-based Location) oziroma GPS signala (GPS location).
Zakaj je dobro? Če boste vprašali razvijalce aplikacij, vam bodo rekli, da to potrebujejo zato, da vam lahko servirajo lokalne oglase. Da torej sredi Ljubljane ne boste dobivali oglasov za storitev, ki je na voljo samo v Moskvi.
Zakaj je slabo? No, ker imate telefon vedno v žepu in je vedno tam, kjer ste vi, lahko s takimi aplikacijami zelo natančno javljate, kjer se v nekem trenutku nahajate.

Pravica: Katere aplikacije tečejo? (Retrieve running apps)
Zakaj je dobro? Boljša uporabniška izkušnja pri aplikacijah, ki za delovanje potrebujejo drugo aplikacijo. Na primer aplikacija vašega priljubljenega časopisa, ki za deljenje člankov na Facebooku zažene Facebook aplikacijo.
Zakaj je slabo? No, ko ima aplikacija seznam, lahko na njegovi podlagi ugaša posamezne aplikacije. Ugasne lahko antivirusno aplikacijo. Ali pa požarni zid.

Pravica: Aplikacija se lahko poveže na internet (Full internet connection)
Zakaj je dobro? Ker boste lahko dobili najnovešje oglase, ker boste lahko klepetali s prijatelji, ker boste lahko počeli sto finih stvarih, ki jih lahko počnete na internetu.
Zakaj je slabo? Ker lahko aplikacija komunicira s strežniki in pošilja zbrane podatke na neznane lokacije.

Pravica: Preberi identiteto aparata (Read Phone State and Identity)
Zakaj je dobro? Identiteta je pomembna pri prepoznavanju uporabnikov, ki jim lahko nato servirate prilagojene vsebine, oglase in drugo.
Zakaj je slabo? Resno? Tujemu podjetju ste ravnokar povedali kdo ste, kje se nahajate, kam greste in od kje prihajate.

Kako se lahko zavarujemo?

Obstaja nekaj različnih načinov zavarovanja pred preveč invazivnimi aplikacijami. Najbolje bo, če jih boste uporabljali čim več oziroma po zdravi pametni.

  1. Največ boste naredili s preventivnim branjem pravic. Proizvajalci aplikacij so na uradnih tržnicah aplikacij (Google Play, iTunes) obvezani k objavi pravic in preden potrdite nalaganje aplikacije pomislite na zgornji seznam.
  2. Preverjajte telefon in naložene aplikacije. Saj razumem – prijatelji so vas silili k uporabi zabavne aplikacije, ki je od takrat naprej niste več uporabljali. A ta aplikacija sedi na vašem telefonu in dela – bog ve, kaj. Enkrat na mesec se sprehodite po seznamu naloženih aplikacij in pobrišite tiste, ki jih ne uporabljate več.
  3. Naj vam pomagajo varnostne aplikacije. Skupina aplikacij Lookout Security za Android in iOS vam bo pri tem v veliko pomoč.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.