012: Vem, kje se trenutno nahajate!

8419862119_2c530c7bf7_z

Reče se ji IP (internet protocol). Številke so specifične glede na geografsko lokacijo in tako sporočajo državo priklopa in do neke mere tudi mikrolokacijo znotraj države.

IP številke povedo veliko o vas. Ker se v določenih primerih ob posameznem priklopu naprave na splet ne spreminjajo oziroma so statične, lahko tako tretje osebe spremljajo kje in kdaj se na splet priklopite z določeno napravo. Spletna mesta lahko beležijo, kolikokrat ste jih s posamezno napravo oziroma s posamezno IP številko obiskali in vam na njeni podlagi prilagajajo vsebino.

Danes si bomo pogledali dva načina, kako svojo IP številko zamaskirati, tako da jo skrijete pred nepooblaščenimi očmi in tako zavarujete svoje spletne aktivnosti.

VPN – Virtual Private Network

VPN so brezplačne in plačljive storitve (spomnite se, kaj smo pisali o tem), ki vam omogočajo priklop na splet prek vmesnih točk, s katerimi zamaskirate svojo izvorno IP številko. To je še posebej priporočljivo, ko se na splet priklapljate iz neznanih virov (kiberkavarne, javna brezžična omrežja), kjer ponudniku dostopa ne zaupate.

Dobra lastnost plačljivih VPN omrežij je v enostavnosti priklopa, hitrosti povezave in vedno večjemu zavedanju pomembnosti anonimnosti uporabnikov. Slaba lastnost je že prej omenjena plačljivost, ki pa postaja vedno bolj zanemarljiva, saj se letne naročnine gibljejo okrog 40 evrov.

Priporočamo NordVPN.

Tor omrežje

Tudi pri tor omrežju gre v principu za VPN omrežje, ki pa ima pomembno značilnost – omrežje Tor tvorijo kar uporabniki, ki se prek njega povezujejo na splet.

Tako je celotno omrežje zgrajeno na sistemu razpršenih točk, ta arhitektura pa predstavlja boljšo odpornost na blokiranje posameznih strežnikov, kar je pomembno predvsem v nedemokratičnih režimih, ki so zelo aktivni pri preprečevanju dostopa do svetovnega spleta.

Slabosti so relativna počasnost povezave in neenakomerna razpršenost točk priklopa, ki je odvisna od števila uporabnikov – praviloma jih je na mestih, kjer bi jih najbolj potrebovali, vedno najmanj.

Več o projektu Tor.

Osebna disciplina

Uporaba VPN povezave in Tor omrežja je do neke mere avtomatska, a vseeno se bo potrebno tudi tukaj zavedati pomembnosti discipline uporabnika. Surfanje s pomočjo obeh tehnologij je namreč nabolj učinkovito, če ga uprabljamo neprekinjeno in brez izjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.