014: Kje poiskati znanje o varnosti in zaščiti na spletu?

16307837864_f792d62784_b

Tako kot pri ostalih tematikah, povezanih s spletom, je potrebno biti tudi pri varnosti in zasebnosti na tekočem in spremljati razvoj dogodkov.

Kako to storiti na najbolj enostaven način?

Na srečo obstajajo nevladne organizacije iz celega sveta, ki se vsaka po svoje trudijo skrbeti za informiranost uporabnikov in obveščanje ter izobraževanje s posameznih področij, ki se dotikajo spletne varnosti in zasebnosti komuniciranja.

Electronic Frontier Foundation (ZDA)

Ena od najstarejših in največjih nevladnih organizacij, ki skrbi za koordiniranje pozivov vladam in podjetjem po celem svetu. Z impresivno ekipo aktivistov, pravnikov in tehnikov ter globalno prepoznavnostjo predstavlja enega najboljših virov informacij.

EDRI (Belgija)

Malo manjša kot EFF, a vseeno zelo pomembna organizacija, ki se osredotoča predvsem na evropski del zakonodaje in regulacije spleta. Locirana je v Bruslju.

La Quadrature du Net (Francija)

Francoska ekipa spletnih aktivistov in pravnikov, ki v sodelovanju z EDRI lobira za uporabniku prijazno regulatorno zakonodajo, skrbi za obveščanje na področju trgovinskih sporazumov in izobražuje uporabnike na področju novih tehnologij.

Share Foundation (Srbija)

Tudi na Balkanu rastejo nevladne organizacije, ki se ukvarjajo z regulacijo medijev, cenzuro in dogajanju na spletu. Share Foundation skrbi za informiranje in mobilizacijo lokalnega prebivalstva, povezuje pa tudi podobne iniciative s celotnega Balkana.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.