015: Kaj se nahaja na vašem trdem disku?

CryptoCard_two_factor

No, saj me ne zanima zares. A dejstvo je, da večino svojega življenja še vedno puščamo na trdih diskih svojih računalnikov in ne pomislimo na to, da bi se z njimi kaj zgodilo. Navsezadnje jih večino časa puščamo na varnih mestih oziroma z njimi ravnamo nadvse previdno.

A vseeno obstaja kar nekaj situacij, v katerih bi bilo boljše, če bi podatke na računalnikih zaščitili in jih zavarovali. Najbolj preprosta je kraja prenosnika, ki se dogaja, če ste veliko na poti. Nato je tukaj morebitni pregled na meji. In nenazadnje tudi obisk policistov (ki se ne dogaja tako pogosto).

Varnost podatkov na trdem disku je torej eno od področij, s katerimi se praviloma ne ukvarjamo, čeprav bi se morali. Zaščita podatkov na trdem disku je eden od ukrepov, ki jih opravimo enkrat (zaščita diska), nato pa samo poskrbimo za to, da ne pozabimo gesla za odklep.

Kaj torej uporabiti?

Zaščita trdih diskov je področje, na katerem je veliko ponudnikov. Nekateri so brezplačni, drugi plačljivi. Pri izbiri vam svetujem, da poleg cene upoštevate še priporočila varnostnih strokovnjakov in organizacij, ki delujejo na tem področju.

VeraCrypt

Brezplačen in odprtokodni program z impresivnim seznamom priporočil. Deluje tako na Windows, OSX in Linux sistemih, sistem pa trenutno še vedno razvijajo in posodabljajo, kar zagotavlja boljšo varnost in odpravljanje morebitnih napak.

BitLocker

Nekateri Windows 7 in 8 sistemi so že opremljeni s sistemom za enkripcijo Bitlocker, ki po neodvisnih analizah zelo dobro opravlja svoje delo. Morate ga samo vklopiti, za vse ostalo bo poskrbel sam.

DiskCryptor

Še en odprtokodni in brezplačni program za enkripcijo, ki deluje samo na Windows sistemih.

GNU Privacy Guard

Sistem temelji na tehnologiji PGP, ki jo lahko uporabljate tudi za enkriptiranje elektronske pošte. Za vse platforme. Namenjen je zahtevnejšim uporabnikom, saj poleg osnovnega programa zahteva še uporabniški vmesnik oziroma znanje kriptiranja s konzolo.

Proti čemu ščiti enkripcija trdega diska?

Da bo jasno – enkripcija trdega diska ni srebrna krogla oziroma ne ščiti proti vsem zlorabam tega sveta. Njen glavni namen je varovanje podatkov, ko je računalnik ugasnjen oziroma ko niste zlogirani v sistem, saj preprečuje nepooblaščene vdore v sistem.

Tisti trenutek, ko je uporabnik v sistem prijavi s svojim uporabniškim imenom, enkripcija trdega diska ni več varovalo. Prav tako vas enkriptiran disk ne bo varoval pred virusi oziroma zlonamernimi programi. In končno – enkripcija diska bo najbolje delovala, če boste računalnik popolnoma ugasnili in ne samo hibernirali.

Kot vedno naj bo varnost in vzdrževanje zasebnost večplasten sistem, kjer bo enkripcija trdega diska samo ena od plasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.