019: Kam nas bo odneslo valovanje idej?

904372

Zanimivo je bilo poslušati poročanje kolegov iz vzhodno-južnega bloka (Srbija, Romunija, Madžarska), kjer se državni organi vedno bolj navdušujejo nad regulacijo spletnih komunikacij in sankcioniranjem problematičnih objav in komentarjev na družabnem spletu. Srbija in Bosna sta tako pred kratkim uvedli zakonodajo, ki komentiranje in objavljanje statusov družabnega spleta enači s protestiranjem v javnosti. In jih temu primerno tudi sankcionira.

Da se podobna zakonodaja z enakim učinkom pojavi v dveh sosednjih državah hkrati, ni naključje. Bosanski aktivisti pojasnjujejo, da se »ideje pač prelivajo iz države v državo« in da »je to dober izgovor, češ, slediti je potrebno razvoju regije.«

Prejšnji teden je presenetila tudi Nemčija, ki po letu 2010 ponovno uvaja obvezno zbiranje prometnih podatkov vseh uporabnikov. Zakon je leta 2010 razveljavilo ustavno sodišče, saj naj bi bilo poseganje v pravice posameznika preveliko, tokrat nemške oblasti upajo, da jim bo idejo vseeno uspelo uzakoniti in jo nato tudi izvajati. Prometni podatki so ena najbolj globokih zlatih jam, saj lahko z njimi izvemo veliko informacij o posameznem uporabniku, hkrati pa so ravno zaradi izredno osebne narave izredno škodljivi, če padejo v neprave roke.

Slovenija se tako trenutno nahaja med dvema izvoroma valovanja. S severa prihajajo pritiski po nadzoru in zbiranju prometnih podatkov in brskalnih navad, z juga veje vonj po omejevanju svobode govora in zaostrovanju nadzora spletnih komunikacij. Ker so bile slovenske politike praviloma bolj naklonjene severu kot jugovzhodu, lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo podobne pritiske tudi znotraj naših organov pregona. Pa čeprav zbiranje prometnih podatkov ne povečuje uspešnosti reševanja primerov in čeprav statistike kažejo, da je število rešenih primerov po prepovedi zbiranja podatkov celo poskočilo.

A valovanje idej je pač vedno močnejše od argumentov in prakse. »Slediti je potrebno razvoju regije« pa postaja mantra, ki jo oblasti še najraje uporabljajo takrat, ko drugih argumentov in praktičnih izpeljav nimajo. Bo temu tako tudi v primeru regulacije spletnega prostora?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.