020: Ste preverili nastavitve svojega izvoljenega predstavnika?

6212433214_8a2f566fd6_b

Ena od glavnih komponent naše družbe je tudi politika. In preden zamahnete z roko, da se vi tega ne boste šli – vsi se gremo politiko. Pa če nam je to všeč ali ne. Politika je vsakršno sprejemanje odločitev o razvoju naše družbe, o posameznih sistemih naše družbe in o vsem, kar se v naši družbi dogaja.

In zdaj vprašanje – kako dobro so naši izvoljeni predstavniki podučeni o razvoju informacijske družbe oziroma vseh izzivih, ki se na tem področju trenutno odvijajo? Kdo vse sodeluje pri oblikovanju zakonskih predlogov in zakaj na tem področju s svojimi mnenji ne sodelujemo še sami?

Poglejmo na primer osnutek kriptostrategije republike Slovenije, ki je bil javno objavljen avgusta 2015. V njem avtorji na zelo neposrečen način razmišljajo o varovanju komunikacijskih poti in o razvijanju lastnih kriptografskih metod ter že na nivoju premisleka kažejo določene pomankljivosti.

Poglejmo debato o nevtralnosti interneta v evropskem parlamentu in domačemu političnemu parketu. Odločevalci so prejemali pomanjkljive in zavajajoče informacije, aktiviralo se je zelo malo nevladnih organizacij, določenim izvoljenim predstavnikom še se danes ne sanja, o čem je pravzaprav tekla debata.

Poglejmo način, s katerim se je država odzvala na prisluškovalne afere. Veliko obsojanja, malo reagiranja, še manj sprejemanja konkretnih ukrepov za zmanjševanje škode. Lahko bi se vprašali, če so sploh razumeli, kaj se je zgodilo.

Takih izzivov informacijske družbe bo v prihodnosti samo še več in čeprav se bo spet slišalo kot floskula – skrajni čas, da se tudi izvoljeni predstavniki posodobijo in prepoznajo informacijsko družbo kot izziv, vreden politične debate. Da jo prepoznajo kot prepleten sistem različnih interesov, kjer že danes ni dovolj, da »informacijsko družbo prepoznavamo kot gonilno silo napredka«, temveč se bo potrebno odločiti, kaj dejansko hočemo izboljšati, komu dejansko pomagati, katero vejo družbe dejansko podpirati.

Bomo pomagali industriji telekomov? Jim bomo z zakonodajo omogočali zaslužek na področjih, ki jim dosedaj niso bili dostopni? Bomo pomagali spletni industriji in startupom? Bomo od politike zahtevali spodbujanje in ščitenje spletne industrije pred telekomi? Bi radi pomagali digitalnemu uporabniku, ki z davki plačuje izvoljene predstavnike, da odločajo v njegovem imenu? Izberete lahko samo enega akterja, saj si med seboj nasprotujejo.

Informacijska sfera je že zdavnej postala digitalno bojišče, kjer se interesne skupine borijo vsaka za svoje ozko določene interese. Kjer so boji vedno bolj krvavi in brezobzirni in kjer se velikokrat sprejemajo odločitve, ki so rezultat pritiska ene, ne pa rezultanta pritiskov z vseh strani. Čas je, da se tega končno zavemo tudi mi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.