022: obMETAvanje s PODATKI

3743753784_69c2160cc4_b

Meta podatki na področju mobilne telefonije predstavljajo geografsko lokacijo klica, ciljno telefonsko številko in čas pogovora, na področju spletnega prometa pa predstavljajo podatke o obiskanih spletiščih, čas obiska, podatke o vašem brskalniku. Med metapodatke sicer ne spadajo vsebine pogovorov, a se da iz časa klica oziroma obiska ter časa pogovora ter imena in priimka klicočega v določenih primerih relativno hitro ugotoviti namen oziroma vsebino klica.

Hramba meta podatkov je bila in bo še vroča tema debat med zakonodajalci, organi pregona in komercialnimi mobilnimi operaterji. Organi pregona si seveda želijo čim večjo količino podatkov o potencialnih prekrškarjih, strošek hranjena pa prelagajo na operaterje. Čeprav smo že pred mesecem dni opozorili, da večje število zbranih podatkov ne pomeni boljših odločitev, se v večih državah po svetu spet pojavljajo želje po zbiranju in hranjenju še večjega števila prometnih podatkov, kot je bilo to v navadi dosedaj.

Tako v Avstraliji kot v Veliki Britaniji ter Nemčiji so apetiti po podatkih vedno večji, čeprav recimo Guardian poroča, da uspejo britanske oblasti dejansko obdelati samo tretjino zbranih podatkov. Kar pomeni, da večina podatkov ostaja neobdelanih, a se še vedno nahajajo na strežnikih ponudnikov dostopa do spleta, ki niso znani po dobrih varovalnih protokolih.

Tudi v Sloveniji povečano zbiranje metapodatkov ni pripomoglo k povečanju števila rešenih preiskav – ravno nasprotno! Policija je po lastnih podatkih z manjšo količino zbranih podatkov rešila več primerov. Tudi iz Avstralije poročajo, da so imeli povečani vladni apetiti za posledico predsem samoorganizacijo ljudstva, ki je začelo bolj uporabljati zasebnostno programsko opremo.

Prometni podatki bodo tako spet področje, kjer bosta trčili informacijska pismenost odločevalcev, upoštevanje strokovnih mnenj in analiz in nekontrolirani apetiti demokratično izvoljenih predstavnikov ljudstva, ki se bodo spet ukvarjali z vprašanjem: »Kako pri ljudeh na račun vedno manjše zasebnosti vzbuditi občutek varnosti?« O tem več prihodnji teden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.