025: »Hladilnik je svetu povedal, da ste debeli!«

18473157591_cc39ce2bc6_b

Internet stvari temelji na spletni povezavi do naprav v našem okolju, ki jih lahko nato upravljamo na daljavo, od njih prejemamo koristne podatke oziroma s podatkovno povezavo dobivamo informacije o okolju.

Tako nas prodajalci navdušujejo nad hladilniki, ki so opremljeni s kamero in povezavo do interneta ter nas na tak način obveščajo o pomanjkanju zaloge jajc in mleka. Ko mleko kupimo, ga enostavno slikamo s kamero in tako hladilniku sporočimo, da je vse v redu.

Prodajalci nas prepričujejo, da je televizor s kamero in mikrofonom, priklopljen na internet, obvezna stvar. Tako ga lahko ugasnemo z glasom (modela, ki bi televizor ugasnil s smrčanjem, zaenkrat še ni), prek podatkovne povezave pa lahko na televiziji surfamo po internetu.

Prodajalci so tudi prepričani, da moramo na internet povezati svoj avtomobil. Da se lahko s prevoženo potjo hvalimo pred prijatelji na družabnem spletu, da lahko vnaprej prižgemo ogrevanje in se tako vsedemo v prijetno toplo notranjost.

A zelo malo ljudi opozarja na potencialne in dejanske nevarnosti takega početja. Varna programska oprema zahteva svoj čas pri razvoju, ki ga razvijalci ponavadi nimajo. Ljudje brez osnov mislijo, da bo za njihovo zasebnost in varnost poskrbljeno in se o tem ne sprašujejo na glas. In ker so tiho, se razvijalci s tem ne ukvarjajo.

Dokler ni prepozno.

Incidentov na področju interneta stvari je vedno več. Hladilniki, ki delujejo kot strežniki za nezaželeno pošto. Avtomobili, v katere se povežejo nepridipravi in med vožnjo prižgejo klimo, brisalce in radio (predstavljajte si, da vam nekdo nepričakovano pri sto trideset na uro popolnoma zamegli vetrobransko steklo). Regulatorji toplote, ki hišo spremenijo v savno in uničijo pohištvo, stene in ostale stvari.

Praviloma o incidentih slišite na specializiranih dogodkih varnostne industrije oziroma v posameznih člankih črne kronike, a o njih se ne pogovarjamo sistemsko. Država na tem področju še ni uvedla regulacije, standardov varnost še ni. Medtem pa se na trgu pojavljajo srčni vzpodbujevalniki s povezavo na svetovni splet. Nepridipravi vam lahko dobesedno zlomijo srce.

A to ne pomeni, da rešitve ni.

Kot potrošnik bi morali jasno in glasno zahtevati varno in zasebno okolje. Naj se razvijalci avtomobilov, hladilnikov in ostalih naprav malo potrudijo in skrb za varnost in zasebnost ne valijo samo na kupca.

Kot državljani bi morali na potrebo po zakonsko urejenem področju opozoriti vlado, ki bi na to področje lahko posegla s smernicami razvoja oziroma varovalkami zasebnosti državljanov.

In končno – vsi skupaj bi si morali odgovoriti na vprašanje: »Kako pomembna nam je zasebnost?«

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.