029: Vaša komunikacijska zasebnost je politična!

nsa.si_

Da se bo v novem letu debata o komunikacijski zasebnosti, nadzoru in enkripciji iz zadnjih sedežev preselila v središče dvorane, ni bilo dvoma. A je presenetljivo, kako hitro se je to zgodilo. Mogoče je razlog v ameriškem volilnem letu, kjer morajo kandidatke in kandidati veliko časa posvetiti izjavam o zgoraj omenjenih temah.

Za razliko od slovenskega političnega prostora, kjer se boj za komunikacijsko zasebnost in nadzor povezuje predvsem z materialom za rušenje tega ali onega politika in kjer se načeloma s temi tematiki ukvarjajo samo neodvisni nadzorni organi, se je v zadnjem času kar nekaj tujih vlad jasno in glasno izreklo proti zahtevam po vgrajevanju posebnega nadzornega backdoor dostopa do storitev, aplikacij in strojne opreme.
Nizozemci so proti

Nizozemska vlada je prva sporočila, da od razvijalcev programske in strojne opreme ne bo zahtevala posebnega protiterorističnega dostopa. »Dostop za represivne in vladne organe bi imel negativne posledice za celotno razvijalsko in potrošniško skupnost,« je zavrnitev komentiralo nizozemsko ministrstvo za obrambo.

Glasen francoski »Non!«

Predlog zakonodaje osemnajstih poslank in poslancev, s katerim so hoteli v državno zakonodajo spraviti dostop skozi zadnja vrata, je francoska vlada zavrnila z argumentom, da bi tako razvijanje programske in strojne opreme ogrozilo vse uporabnike in naredilo več škode kot koristi. Hkrati je francoska vlada omenila, da se v podobno smer že nagiba Nizozemska (se spomnite, kaj smo pred časom zapisali o prelivanju idej?) in da bi jim morali Francozi slediti.

Več sto aktivistov in nevladnih organizacij je proti!

Med podpisniki poziva vladam, naj se ne ukvarjajo z uzakonitvijo dostopa skozi zadnja vrata, najdemo tako Združene narode, Amnesty International, EFF in druge organizacije iz celega sveta.

V pozivu podpisniki od vlad zahtevajo, da naj vlade razvijalcem in uporabnikom ne prepovejo dostopa do kriptirnih orodij, da naj od njih ne zahtevajo vgrajevanja dostopa skozi zadnja vrata, da naj ne vplivajo na razvijalce kriptografske opreme z namenom, da bi slabili enkripcijo in da naj vlade ne lobirajo za spremembe, ki bi slabo vplivale na komunikacijsko zasebnost posameznih uporabnikov.

Pa v Sloveniji?

Pri nas se s tem še ne ukvarjamo. Politika se dvigne samo takrat, ko je potrebno zavarovati posamezne pripadnike te ali one stranke, ko je potrebno upravičiti slab sistem in ko je potrebno zavarovati način dela, ki je bil aktualen do sedaj. Predvsem zato, ker je tako najlažje. In ker le redke to zanima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.