032: Nevarne pametne igrače

16180134446_fdab885d4d_k

Vedno bolj problematično področje namreč predstavljajo pametne igrače neumnih proizvajalcev.
Nedavno se je korejski proizvajalec igrač VTech znašel v sredini zasebnostnega incidenta, ko se je izkazalo, da njegove igrače vsebujejo varnostne luknje in preko katerih lahko nepridipravi pridejo do osebnih podatkov uporabnikov ter ostalih vsebin, ki jih uporabniki shranijo s pomočjo teh igrač.

Varnostni strokovnjaki so ob raziskavi ugotovili, da VTech zelo slabo skrbi za varnost svojih igrač, da prenosa podatkov ne kriptira in da glede na velikost varnostnih lukenj ni čudno, da je prišlo do incidenta, v katerih je bilo ogroženih več kot pet milijonov otrok, ki so uporabljali VTech igrače.

Pa VTech ni edini. Tudi pri Mattelovi blagovni znamki Fisher Price so strokovnjaki našli problematična produkta, plišasto igračo Smart Toy in GPS uro HereO. Smart Toy je plišasta igrača, ki posluša vašega otroka, mu odgovarja in prek brezžične povezave z internetom nalaga nove vsebine. Da, prav ste slišali. Igrača z mikrofonom in snemalnikom je priklopljena na internet.

HereO je ura, ki ima vgrajen GPS sledilnik, da starši lahko vedo, kje se njihov otrok nahaja. A ker je hkrati priklopljena na internet in komunikacije s strežnikom ne kriptira, sedaj to lahko vedo tudi drugi zainteresirani posamezniki.

Seznam problematičnih pametnih igrač je zelo dolg in skoraj ni proizvajalca, ki bi se lahko pohvalil s pametno igračo, kjer so pomislili tudi na varnost in zasebnost uporabnikov. Predvsem zato, ker nanjo ne mislijo. Varnost in zasebnost bi namreč otežili proizvodnjo, hkrati bi do določene mere pokvarile uporabniško izkušnjo in vse skupaj se v glavah proizvajalcev ne izplača.

A glavni razlog, da se proizvajalci ne ozirajo na zasebnost uporabnika leži v kavlju 22. Uporabniki jo namreč pričakujemo avtomatično, zato je ne zahtevamo eksplicitno. Proizvajalci pa čakajo, da se bomo jasno in glasno opredelili do vprašanja – ali želite, da vašega otroka snemajo neznanci?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.