Kaj hoče slovenska policija?

Slovenska policija je na svojem spletnem mestu objavila “Predlog sprememb in dopolnitev Zakona o nalogah in pooblastilih policije“. V dokumentu ponovno poskuša legalizirati nekatere izredno sporne prakse nadzora državljanov republike Slovenije s pojasnilom, da gre za varovanje ljudi in premoženja.

Sporna praksa: Taserji

Čeprav policije po vsem svetu ugotavljajo, da so taserji relativno neučinkovito sredstvo za preganjanje zločincev (KPCC), hkrati strokovnjaki opozarjajo, da so v določenih situacijah še bolj neuporabni kot strelno orožje (Los Angeles Times). In končno – analitiki govorijo, da je proizvajalec že prenasičil ameriško tržišče in se sedaj širi v Evropo (International Business Times).

Problematični členi: 39. člen

Sporna praksa: Uporaba netipizirane opreme

Pod tem naslovom je policija pojasnila, da bo novi predlog policiji omogočil uspešno ukrepanje v primerih ekstremnih oblik terorizma, ko storilci uporabljajo vojaška sredstva, taktiko in opremo in bi bila uporaba tipizirane opreme in oborožitve neuspešna. Kaj to pomeni v prevodu? Legalizacijo IMSI lovilca, legalizacija brezpilotnih letalnikov…

Problematični členi: 40. člen (stingray oprema), 45. člen (avtomatsko skeniranje registrskih tablic), 46. člen (brezpilotni letalniki).

Sporna praksa: Nova Tetra

Policija ugotavlja, da bi bil prenos informacij bistveno lažji, če bi potekal preko zaščitenega telekomunikacijskega radijskega omrežja, ki omogoča prenos govornih in podatkovnih informacij.

Problematičen člen: 67. člen

Kaj lahko naredimo?

Policiji sporočite svoje mnenje

Do 15. 3. 2016 Policija zbira komentarje javnosti na zgornje predloge na elektronskem naslovu sgdp@policija.si. Tja jim lahko pošljete naslednje sporočilo:

Spoštovani!

Po pregledu predloga sprememb zakona o policiji menim, da so predlagane novosti izredno neuravnotežene, nepremišljene in brez kritične presoje. Zavedam se, da se mora policija prilagajati novim oblikam kriminala in da to zahteva nova orodja, a so zahteve po brezpilotnih letalnikih, avtomatskemu skeniranju registrskih tablic, IMSI lovilci izredno nevarne tehnologije, ki zahtevajo širok in strog nadzor s strani neodvisnih inštitucij.

Hkrati je nov predlagani sistem zbiranja podatkov o potnikih v letalskem prometu napačen pristop k odpravljanju kriminalitete, saj sistem predvideva zbiranje podatkov VSEH potnikov v letalskem sistemu, ne glede na to, ali dejansko obstaja sum kriminalnega dejanja ali ne.

Predlagam, da predlog zakonodaje uskladite z Uradom informacijskega pooblaščenca in vanj vnesete boljše varovalke, ki bodo preprečevale zlorabo tehnologij nadzora in preobširno zbiranje podatkov o državljanih.

S spoštovanjem,

VAŠ PODPIS

Obvestite Informacijskega pooblaščenca

Sporočilo lahko Uradu pošljete na elektronski naslov gp.ip@ip-rs.si

Spoštovani!

Na spletišču slovenske policije sem zasledil predlog zakonodaje, ki po mojem mnenju predstavlja izredno veliko nevarnost komunikacijski in fizični zasebnosti državljana republike Slovenije. V njej se spet pojavljajo napovedi legalizacije nadzornih tehnologij, ki so bile že večkrat predmet javne razprave in ki jim je tudi vaš Urad izrekel negativno mnenje.

Prosil bi vas, če lahko po svojih najboljših močeh pomagate pri uravnoteženju predloga zakonodaje in tako zavarujete zasebnost državljanov republike Slovenije.

S spoštovanjem,

VAŠ PODPIS

Obvestite odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo

Sporočilo lahko pošljete predsednici odbora, mag. Lilijana Kozlovič na lilijana.kozlovic@dz-rs.si

Spoštovani!

Na spletišču slovenske Policije sem zasledil problematičen predlog zakonodaje, s katerim bi policija želela uzakoniti več problematičnih praks delovanja oziroma tehnologij nadzora.

Ker menim, da je predlog izredno neuravnotežen in škodljiv za državljane republike Slovenije, prosim za razpravo, kjer bodo sodelovali predstavniki policije, urada informacijskega pooblaščenca, strokovnjaki s področja zasebnosti in ostala zainteresirana javnosti in kjer bi ugotavljali upravičenost in predvsem uravnoteženost zahtev policije.

S spoštovanjem,

VAŠ PODPIS.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.