Cryptoparty Slovenija 2017: Zasebnost v informacijski družbi je pomembna!

Letni dogodek projekta Cryptoparty Slovenija je včeraj v nabito polni ljubljanski Poligon spet privabil čez sto navdušencev nad zasebnostjo v kibernetskem prostoru in spet dokazal, da je zasebnost v informacijski družbi pomembna tema, o kateri se vse premalo govori v javnosti.

Tretja izvedba srečanja je spet prinesla pet zanimivih sogovornikov, aktualne primere iz prakse ter konceptualne premisleke o tem, kakšne so zasebnostne pasti novih tehnologij, kako se lahko uporabnik zoperstavi grožnjam in kje je vloga države.

Dogodek je otvoril Filip Dobranić (Danes je nov dan), ki je v svojem nastopu izpostavil konceptualni premislek o zasebnosti in anonimnosti v digitalni družbi. Matej Kovačič (IJS) je nadaljeval s problematizacijo mobilne telefonije in avtentikacije klicev z mobilnimi telefoni.

Alja Isaković (FRI) je izpostavila zasebnostne paradigme pri razvoju programske in strojne opreme, medtem ko se je Jelena Burnik (IP RS) spraševala o vlogi regulacije ter zakonodaje pri zagotavljanju večje stopnje zasebnosti. Srečanje je zaključil Andrej Petrovski (Share foundation), ki je predstavil projekt analize algoritmov omrežja Facebook in problematiziral njegovo vlogo pri zasebnostnem modelu digitalne družbe.

Srečanje smo zaključili s podelitvijo nagrad sponzorjev (CREA Plus, Dr. Web Antivirus, Mladinska knjiga ter BSides Ljubljana) ter neformalno debato o izzivih zasebnosti v informacijski družbi. Posnetke predavanj in predstavitve bomo v sodelovanju z Videolectures na spletu objavili v prihodnjih dneh.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.