Konec digitalne zgodovine v ZDA

Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) se je iz največjega zaveznika javnosti spremenila v njegovega največjega sovražnika, na pohodu so ostareli telekomi, ki jim administracija pomaga z ohlapno regulacijo zasebnosti in ubijanjem nevtralnosti interneta ter pravil varovanja zasebnosti. Stvari se zares hitro odvijajo v napačno smer in samo vprašanje časa je, kdaj bodo na isto idejo prišli vladarji stare celine.

Piškotek je samo začetek

Brskalna zgodovina vašega brskalnika je ostanek iz digitalne preteklosti. V svoji osnovi je brskalna zgodovina namenjena hitrejšemu nalaganju spletnih mest, ki jih obiščete večkrat. Brskalnik si v datoteko piškotek zapiše večkrat obiskana spletna mesta, določene elemente spletišča prednaloži in jih ob ponovnem obisku pokliče iz lokalnega spomina, namesto da bi jih še enkrat pretakal po mreži. Sicer je tako optimiziranje pretoka vsebin pri širokopasovnem dostopu do interneta skorajda irelevantno, a princip se je obdržal vse do današnjih dni.

To so v bližnji preteklosti izkoristili tudi oglaševalci. Ugotovili so namreč, da lahko s tehnološkimi rešitvami “prebirajo” piškotke in tako uporabniku po spletu sledijo z oglasi. Če recimo obiščete spletno mesto A, ki je po naključju prodajalnica koles, vam bo spletno mesto B ob obisku serviralo specifičen oglas za storitve spletnega mesta A. Sledenje uporabnikov po spletu se je razširilo na druge tehnologije, naše podatke so začele zbirati mobilne aplikacije, spletne storitve in celo operacijski sistemi. Najboljša valuta na spletu so trenutno naši osebni in prometni podatki, z njimi trgujejo zavarovalnice, telekomi, trgovine in drugi.

“This is a gold mine of data—the holy grail so to speak,” Nelson said. “It is no wonder that broadband providers want to be able to sell this information to the highest bidder without consumers’ knowledge or consent. And they want to collect and use this information without providing transparency or being held accountable.”(vir)

Regulacija je bila do določene mere učinkovita. Oteževanje zbiranja, nadzor nad zbirkami podatkov in drugi ukrepi so na povodcu držali oglaševalce in telekom ponudnike, ki so se trudili z zbiranjem in preprodaje čimvečje količine podatkov o svojih uporabnikih. Do danes.

“FFC je sovražnik uporabnikov”

S predsednikom Donaldom Trumpom je z zamenjavo direktorja zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) Trump iz največjega zaveznika ameriških in svetovnih spletnih uporabnikov naredil sovražnika interneta no. 1. FCC pod vodstvom Ajit Pai, ki je svojo kariero naredil pri ameriških komercialnih telekomih, od svojega začetka reže in kolje po pozitivnih ukrepih za spletno industrijo, ki jih je odredila Obamova administracija in ogroža svobodo in zasebnost spletnih uporabnikov.

Poleg počasnega ubijanja nevtralnosti interneta se je Ajit “potrudil” tudi pri pravilih varovanja zasebnosti uporabnikov.

The providers could also sell their users’ information directly to marketers, financial firms and other companies that mine personal data — all of whom could use the data without consumers’ consent. In addition, the Federal Communications Commission, which initially drafted the protections, would be forbidden from issuing similar rules in the future. (vir)

Deregulacija je zelo brutalna in ko se enkrat zavemo, da bodo lahko ponudniki dostopa do interneta shranjevali in analizirali vse podatke, ki jih pošiljamo po žicah, lahko

“Google doesn’t see everything you do on the Internet (neither does Facebook, for that matter, or any other online platform)—they only see the traffic you send to them,” according to an explainer on the rules by Electronic Frontier Foundation. “And you can always choose to use a different website if you want to avoid Google’s tracking. None of that is true about your ISP… That’s why we need the FCC’s privacy rules: ISPs are in a position of power, and they’ve shown they’re willing to abuse that power.” (vir)

Samoobramba je vedno bolj pomembna

Uporabnik je tako vedno bolj prepuščen samemu sebi. Ponudniki VPN storitev se vedno bolj politično udejstvujejo in z oglasi protestirajo ter hkrati oglašujejo svoje storitve. Varovanje zasebnosti, ki je bilo do sedaj razdeljeno med državne organe in posameznika, se vedno bolj premika v domeno lastnega zavedanja in digitalne medijske pismenosti. Uporabnik mora sam poskrbeti za lastno varovanje in pomembno je, da se na tem področju zavedano moči izobraževanja in predajanja znanja o varovanju digitalne zasebnosti.

To protect your browsing history from your ISP, you need to encrypt your Internet traffic, and there are three primary methods of accomplishing that: VPN services, Tor, and HTTPS. “That’s basically it,” Electronic Frontier Foundation Senior Staff Technologist Jeremy Gillula told Ars. “Those are the three ways you can encrypt [your browsing] so that the ISP can’t see it.” (vir)

Hkrati se moramo uporabniki zavedati, da je tema digitalne zasebnosti vedno bolj politična. Zato je potrebno poleg lastnega izobraževanja poskrbeti tudi za politični pritisk na naše izvoljene predstavnike, ki bi morali v principu skrbeti za dobrobit volilk in volilcev, ne pa specifične industrije. Zakonodaja in regulacija morata poleg spodbujanja domačega industrijskega potenciala namreč braniti tiste, ki se sami ne morejo.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.