Seznam orodij, s katerimi boste izboljšali varovanje svoje komunikacijske zasebnosti bomo občasno osveževali. Hkrati boste na tem mestu našli orodja za vse komunikacije sklope, od osebnih računalnikov, pametnih telefonov, oblačnih storitev, družabnega spleta in drugih elementov svetovnega spleta.

Varovanje mobilne komunikacije

smartphones

Pametni telefoni postajajo vedno pomembnejši in v nekaterih vidikih že nadomeščajo domače in prenosne računalnike. Z njimi brskamo po spletu, komuniciramo z drugimi uporabniki, prebiramo dokumente in s pomočjo mobilnih aplikacij opravljamo sto in eno nalogo.

S spodnjimi orodji bomo uporabo pametnih telefonov zavarovali pred nepridipravi, poskrbeli za bolj anonimno uporabo spletnih storitev in otežili delo tretjim osebam, ki bi nam hoteli s pomočjo mobilnega telefona slediti oziroma nadzorovati našo komunikacijo s svetom.

 • Signal – aplikacija za iOS, aplikacija za Android, desktop beta
  Z aplikacijo Signal so avtorji za iOS platformo združili funkcije aplikacij TextSecure in RedPhone. Aplikacijo morajo namestiti vsi udeleženci pogovora, sicer ta ni varovan!
 • SureSpotaplikacija za Android, aplikacija za iOS
  Alternativa aplikaciji TextSecure, ki je na voljo za obe največji pametni mobilni platformi. Ponuja zaščito besedilne komunikacije in klicev. Aplikacijo morajo namestiti vsi udeleženci pogovora, sicer ta ni varovan!
 • Omrežje Tor aplikacija za Android, aplikacija za iOS
  Omrežje Tor skrbi za anonimnost svojih uporabnikom z ustvarjanjem tunelov, skozi katere se uporabniki povezujejo v splet in tako brišejo svojo geolokacijo in ostale podatke.

Varovanje spletne komunikacije

safeweb

Tudi med brskanjem po spletu nas spremlja veliko nepovabljenih oči, od oglaševalcev in upraviteljev različnih spletnih storitev, do vladnih organov in drugih nepridipravov. Ni nujno, da vam tretje osebe želijo škodovati, lahko vam samo “pomagajo” z oblikovanjem t.i. filtrirnega mehurčka, v katerem se informacije prilagajajo vam in ne tistemu, kar zares iščete.

S spodnjimi orodji jim lahko vsaj malo otežite zbiranje podatkov o vas in poskrbite, da boste do spleta dostopali kot pol-anonimni posameznik, ki tretjim osebam svojih podatkov ne bo predal na lepo okrašenemu krožniku. Pozor: Še vedno boste ranljivi zaradi morebitne lastne neumnosti, a vam bodo orodja pomagala vsaj na določenih področjih.

 • Omrežje TorWindows, OSX, Linux
  Tor (The onion router) je odprtokodni program in mreža tunelov, z katerim zaščitimo našo identiteto med brskanjem po spletu. Uporablja se tudi za dostop do vsebine, ki je blokirana z strani internetnega ponudnika.
 • VPN FrootVPNvse platforme
  VPN, ki ga priporoča ekipa Piratebay! Z njim se boste povezali na internet, zabrisali svojo internetno številko (IP) in se tako izognili morebitnemu nadzoru tretjih oseb.
 • EFF Privacy Badgervtičnik za brskalnik
  Vtičnik poskrbi za odstranjevanje sledilnih piškotkov, ki jih uporabljajo oglaševalci in druge organizacije za spremljanje uporabnikov na spletu.

Varovanje elektronske pošte

pgpemail

Še vedno največ spletne komunikacije opravimo prek elektronske pošte in prav je, da poskrbimo tudi za njeno enkripcijo. Branje elektronske pošte s strani tretjih oseb je velikokrat poslovni model podjetja, ki na podlagi analizirane vsebine servira oglase, lahko pa se med bralci znajdejo tudi tretje osebe z nepoštenimi nameni.

Ščitenje elektronske pošte lahko poteka na več načinov, eden najbolj razširjenih je PGP protokol, ki ga lahko vklopite tako na spletni elektronski pošti kot tudi na odjemalcih elektronske pošte.

 • Mailvelope for Gmail vtičnik za brskalnik Chrome, vtičnik za brskalnik Mozilla Firefox
  Za vse tiste, ki do elektronske pošte dostopate prek spletnega vmesnika Googlove storitve GMail. Z vtičnikom Mailvelope boste varno podpisovali svoja elektronska sporočila in jih varovali s PGP enkripcijo.
 • PGP – vse platforme
  Če do elektronske pošte dostopate s pomočjo odjemalca elektronske pošte (Microsoft Outlook,Mozilla Thunderbird…) potem si lahko na tem mestu naložite in uredite podpisovanje in varovanje elektronskih sporočil s PGP enkripcijo.

Varovanje oblačnih storitev

cloudkeys

Oblačne storitve so v zadnjih letih zavzele celoten sveet, še vedno pa veliko uporabnikov daje prednost komercialnemu uspehu in ne varovanju svojih podatkov.

Komercialno najbolj uspešne storitve so ponavadi tudi najbolj ranljive, zato vam priporočamo varne alternative, s katerimi boste poleg varnostne kopije v oblaku podatke zaščitili še pred nepooblaščenim dostopom.

 • Spideroakspletno mesto
  Hramba datotek v oblaku, kjer spoštujejo vašo zasebnost. Datoteke so na strežniku zaščitene, tako da dostop do njih brez gesla ni mogoč. Storitev pozna brezplačne in plačljive različice, razlike pa so v količini prostora na strežniku.

Varovanje spletnih klepetov

securechat

Tudi spletne klepetalnice so lahko tarča napada nepovabljenih tretjih oseb, zato predlagamo varne in anonimne alternative, s katerimi boste na enostaven način poskrbeli za svojo varnost ter anonimnost. Še posebej vam bodo prav prišle pri izmenjavi občutljivih podatkov (gesla in podobno), saj se ne bodo nikamor shranila.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.