Na enem mestu zbrani informacijski viri organizacij ter skupin iz celega sveta, ki se ukvarjajo z varovanjem zasebnosti, uporabniku prijaznemu spletu, opozarjajo na problematične zakonodajne prakse in skrbijo za obveščenost uporabnikov.

Tuji viri

mozilla

Globalno je lokalno in lokalno je globalno. Nikoli ni to veljalo bolj kot pri regulaciji svetovnega spleta, kjer so geografske ločnice zabrisane ter smo vsi v isti vasi. Spodnje povezave vam bodo pomagale pri informiranju o zadnjih trendih in dogodkih na tujih tleh, ki bodo slej ko prej prišli tudi v naše kraje.

 • EFF – https://www.eff.org/
  Electronic Frontier Foundation je ameriška nevladna organizacija, ki skrbi za uporabniške pravice v digitalnih sferah. Predstavlja glavno svetovno organizacijo, ki zaradi svoje razširjene mreže sodelujočih in ugleda v političnih krogih predstavlja eno glavnih informacijskih točk za vsakega uporabnika.
 • Ars Technica – http://www.arstechnica.com/
  Novice iz sveta tehnologij, spletnih storitev in ostalih izdelkov informacijske družbe. Priročno predvsem zaradi poglobljenih analiz, širokih virov informacij in bogate zbirke mnenj ter komentarjev strokovnjakov s posameznih področij.
 • Schneier on Security – https://www.schneier.com/
  Blog, eseji in novice enega od starost moderne varnosti v spletni družbi. Fokusiran bolj na tehnične rešitve in analize obstoječih produktov vseeno predstavlja aktualen in dovršen pogled na razvoj tehnološke družbe današnjega časa.
 • EPIC electronic privacy information center – https://epic.org/
  Ameriška nevladna organizacija z novicami ter analizami spletne družbe. Ker se osredotoča predvsem na politične vidike in lobiranje, je hvaležen vir za inspiracijo pri oblikovanju kampanj, analiz točk pritiska in informacij o mobilizaciji družbe.
 • La Quadrature du Net – http://www.laquadrature.net/
  Francoska nevladna organizacija, ki se ukvarja predvsem z evropsko zakonodajo na področju informacijske družbe, lobira za boljši internet in informira javnost.
 • SHARE Foundation – http://www.shareconference.net/sh
  Srbska nevladna organizacija, ki se ukvarja z informiranjem javnosti, povezovanjem podobnih inciativ na območju Balkana in organizacijo dogodkov ter predavanj s področja informacijske družbe.

Domači viri

uncover

 • Si-cert – https://www.cert.si/
  Slovenski nacionalni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij. Opravlja koordinacijo razreševanja incidentov, tehnično svetovanje ob vdorih, računalniških okužbah in drugih zlorabah, ter izdaja opozorila za upravitelje omrežij in širšo javnost o trenutnih grožnjah na elektronskih omrežjih.
 • E-demokracija.si – http://www.e-demokracija.si
  Spletno mesto E-demokracija.si je v slovenskem medijsko-političnem prostoru prvi poskus kritičnega reflektiranja teoretskega razvoja in praktične uporabe orodij e-demokracije z namenom povečanja politične participacije posameznika.
 • Slo-tech – http://www.slo-tech.com
  Portal Slo-tech od leta 1999 predstavlja eno od osrednjih točk združevanja novic in analiz s področja informacijske družbe, tehnologij ter analiz domačih politik razvoja informacijske družbe.
 • Info Hiša – http://www.info-hisa.si/
  Neprofitni zavod Info hiša se ukvarja s svobodo govora, dostopom do informacij javnega značaja in varstvom osebnih podatkov.
 • Informacijski pooblaščenec – https://www.ip-rs.si/
  Informacijski pooblaščenec je  samostojen in obenem tudi neodvisen državni organ. Pooblaščenec je kot samostojen državni organ odločal o pritožbah zoper odločbe, ko je bil dostop do informacij onemogočen.
 • Pravokator – https://pravokator.si/
  Pravokator je spletni medij kjer avtorji objavljajo novice, analize in članke iz področja informacijske varnosti, digitalne forenzike, zasebnosti, družbenih učinkov tehnologije ter informacijsko-kazenskega prava.