If you can't read this email click here

 

FBTW

Vam gre že na jok?

Maj 2017

Vam gre že na jok?

Naslovno vprašanje je besedna igra na zadnji kibernetski napad z izsiljevalskimi virusi, ki smo ga doživeli v sredini maja.

Izkazalo se je, da je nekdo uporabil NSA orodja za vdiranje v sisteme, jih pokombiniral z razkrito luknjo v operacijskem sistemu Windows XP in začel ciljati sisteme, ki ranljivosti niso odpravile.

Nepridipravi so zadeli zmagovalno kombinacijo. Padle so tovarne, padle so bolnišnice, padli so sistemi, ki še vedno uporabljajo zastarelo programsko opremo in ne skrbijo za varnost.

A prosim - ne iščite samo enega krivca. Vedno bolj se namreč kaže, da je treba o odzivu na kibernetske izzive razmišljati kot kolektiv, kjer bo vsak dobil svojo domačo nalogo. Podjetja morajo skrbeti za kibernetsko varnost lastnih sistemov in prenehati z igranjem varnostne loterije.

Vlade morajo v sistemih javnega sektorja temu področju posvečati pozornost in financirati delovanje. Mi vsi pa se moramo zavedati, da je področje informacijske tehnologije izredno ranljivo. In se truditi, da bomo naredili vse, kar je mogoče.

Še ena podrobnost - podobnim napadom se nikoli ne bomo mogli izogniti v celoti. Preberite zakaj.

Novice

Nov zakon o Sovi: tajne hišne preiskave, vdiranje v računalnike …

Predlog zakona o Sovi, ki ga pripravlja vlada, agenciji močno širi pooblastila delovanja. Sova bi lahko tajno preiskovala tudi slovenske državljane, ki s preiskavami ne bi bili nikoli seznanjeni.

WannaCry: V Sloveniji osem napadov, najbolj prizadet je Revoz

Hekerji so napadli tudi novomeški Revoz, zaradi napada pa se je ustavilo delo v nočni izmeni, saj so bili vsi računalniki zaklenjeni, na njih pa obvestilo v hrvaškem jeziku o napadu in zahtevi po odkupnini.

Kdo je odgovoren za slabo informacijsko varnost na UKC Ljubljana

UKC Ljubljana je slabo zavaroval podatke o zdravstvenem stanju posameznikov. Pooblaščenec za informacijsko varnost v UKC Ljubljana je nekdanji direktor te bolnišnice Simon Vrhunec.

Družba kibernetskega nadzora

O vzrokih in posledicah kibernetskega nadzora smo se pogovarjali z odvetnikom Janezom Stuškom in medijskim teoretikom Lenartom Kučićem.

Cybersecurity consciousness in the C-suite

Enterprises are better protected from repercussions of a breach with a board that's knowledgeable about security and which makes sure a comprehensive set of security policies are in place.

Las Vegas taps AI for cybersecurity help

The city’s information security team is made up of just three employees and one intern, so the chief information officer of Las Vegas relies on artificial intelligence to keep the city’s data and tech secure.

Trump’s cybersecurity executive order is a good first step

A significant piece of cybersecurity news erupted last week, although it was nearly drowned out by the growing flap over President Trump’s firing of FBI Director James Comey.

Cyber Security Experts Say Malware Used In Friday's Attack Is Especially Malicious

Cybersecurity professionals from more than 100 countries are working to restore computer systems that were paralyzed by Friday's unprecedented global ransomware attack.

Predavanja

Future Talk #62HD - Cyberthreats and Cybersecurity


Smart TV Hacking


John McAfee: about blockchain, bitcoins and cyber security


Center for Long-Term Cybersecurity Presents: Mikko Hypponen 

Bralna značka

The Unwanted Gaze: The Destruction of Privacy in America


China's Cyber Warfare: The Evolution of Strategic Doctrine


Hacking ISIS: How to Destroy the Cyber Jihad


Facing Cyber Threats Head On: Protecting Yourself and Your Business


Se vidimo spet septembra!

Do septembra odhajamo na delovne počitnice.

V sezoni  2016/2017 smo v sklopu projekta Cryptoparty Slovenija organizirali dva IOT meetupa in letno konferenco Cryptoparty Slovenija 2017. Pripravili smo šest mesečnih e-novičnikov, posneli več epizod podcasta Državljan D s tematiko informacijske družbe in sodelovali v odločevalskih procesih na to temo.

Do konca letošnjega leta načrtujemo še vsaj en IOT meetup, posebno srečanje, namenjeno algoritmom in problematiki "individualne uporabniške izkušnje" ter še kakšno presenečenje.

Na prihodnje branje!

If you wish to unsubscribe from our mailing list, click here

Cryptoparty Slovenija je projekt zavoda Državljan D |  domen@drzavljand.si